Een voorzichtige aanpak is verstandig, concludeert de European Parliamentary Research Service. En onderzoeksgroepen moeten divers zijn.
De European Parliamentary Research Service (EPRS) publiceerde in maart 2020 dit rapport. Deze dienst maakt analyses en doet onderzoek voor leden en commissies van het Europese Parlement, om zo hen te helpen bij het maken van beleid. Auteur is Miroslava Karaboytcheva. Zij is doctor in de economie en doet onderzoek naar macro-economie, arbeidseconomie en internationale migratie.
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/646172/EPRS_BRI(2020)646172_EN.pdf
Een paar belangrijke punten in het rapport:
– 5G is anders dan 2G, 3G en 4G. Want 5G gebruikt hogere frequenties en kortere golflengten. Waar de tweede, derde en vierde generaties alleen microgolven genereren (golven van 1 meter tot 1 mm), genereert de vijfde generatie (ook) millimetergolven, golven van 10 tot 1 millimeter.
Het goed werken van 5G vereist een grote hoeveelheid zendmasten en basestations (tot 800 basestations per vierkante kilometer). Er wordt ook een enorm grote hoeveelheid verbindingen nagestreefd, onder andere met het “Internet of things”. Dit leidt ertoe dat de hele bevolking constant wordt blootgesteld aan millimeterstraling.
– Verschillende onderzoeken dat electromagnetische straling, ook als die (ver) onder de normen van het ICNIRP is, kan leiden tot een verhoogde kans op kanker, genetische schade, leer- en geheugenproblemen, neurologische stoornissen en andere gezondheidsklachten.
– Bij het onderzoeken van verbanden tussen niet-ioniserende straling moet je niet alleen kijken naar het vermogen van de golf (hoeveel energie zit er in de golf), maar ook naar eigenschappen zoals gepulseerdheid. Pulserende golven kunnen schadelijkere effecten hebben dan niet-pulserende golven. 5G-golven zijn gepulseerd.
– Wie betaalt eigenlijk voor 5G? En wie oogst eigenlijk de voordelen, behalve natuurlijk de telecom-maatschappijen?
“Its suits the industry if policy-makers believe that there is a race between nations to be the first to launch 5G-services”, wordt een rapport van het Europees Parlement uit juni 2019 geciteerd.
– Zolang er weinig bekend is over gezondheidsgevolgen, is een voorzichtige aanpak verstandig.
– In onderzoeksgroepen moeten vertegenwoordigers van alle relevante disciplines zitten. Zowel natuurkunde en techniek als geneeskunde.