Pica pica heet-ie in het Latijn. In het Noors skjære, maar ook wel skjure, skjor, en er zijn nog meer varianten als ik de Noorse wikipedia moet geloven. In Tromsø zeggen ze sjur.
Zo’n vogelbeest met een zwart-wit verenkleed.
Voor het eerst is er een op Spitsbergen/Svalbard gesignaleerd. Hij landde vlakbij het Meteorologisch Instituut op Bjørnøya, het zuidelijkste eiland van Svalbard. Vermoedelijk is hij met een boot meegelift. Het is soortnummer 213 die daar is gezien, en nieuwe soorten komen waarschijnlijk ook. Onderzoekers vrezen dat er binnen een paar jaar ook roofvogels zullen zijn en lokale zeevogelsoorten bedreigen.
Ekster geland op Svalbard (Noors), vertelt Aftenposten, die het heeft van Svalbardposten
Spitsbergen is te noordelijk voor deze kaart, maar als het er op zou staan, dan zou het wit en onaangeroerd door eksters zijn. Net als IJsland en Groenland op deze kaart. Maar dat kan dus veranderen.
Kaartje van Wikipedia Commons, J. Schroeder.
Ook de makreel is op weg naar het noorden. Klimaatveranderingen maken dat de snelle vissen hun voedsel elders moeten zoeken.
Dat vertelt Dorothy Danker, onderzoeker bij het Centrum voor Wetenschapstheorie van de Universiteit in Bergen.
Blik makreel bedreigd (Noors)
Makreel kun je nu al vissen vanaf IJsland. Misschien binnen tien jaar ook van Groenland en Jan Mayen, iets wat eerder ondenkbaar was.