– Vandaag gaan we weer oefenen met sch en schr. Kun je deze zin lezen?
– Ik schrok van het schaap, leest dochter langzaam.
We lachen. We hebben genoeg afleveringen van Sean the Sheep gezien om te weten hoe grappig schapen kunnen zijn. Stel je voor, sta je in een weitje en opeens komt er van achter een schaap aan dat keihard in je oor blaat. Beeeeh!
Bijna een jaar zijn we nu bezig met Nederlands via de Wereldschool. Na de eerste week schreef ik deze blogpost Ik slurp.
We lazen over Kim die ridder wil worden. Op de ridderschool is naast zwaardvechten ook het bonen-met-ui-eten een belangrijk deel van het lesprogramma. We gruwelden over het vieze mevrouwtje Snuifiepuifie. En we lazen over de echtelijke ruzies van meneer Smaak en mevrouw Geur. En over Dries die een held is op het ijs. Eigenlijk meer een “held”.
In het eerste jaar is vooral leren lezen belangrijk. Daarnaast wordt er begonnen met spellingonderwijs. Het lezen van zogenaamde clusters van letters (bijvoorbeeld schr in schrok of pt aan het eind van kruipt) gaat haar goed af. Meer moeite heeft ze nog steeds met de typisch Nederlandse tweeklanken zoals ie, eu, oe, en met het verschil tussen lange en korte klanken (zoals hop/hoop). Bij de klinkers zit het Noors haar vaak in de weg, want dat heeft een ander systeem om het verschil tussen lange en korte klinkers aan te geven. Ze heeft ook de neiging om bijvoorbeeld hoep te lezen waar hop staat, omdat je in het Noors een o vaak uitspreekt als oe.
De methode vraagt veel van leerling en ouder. Logisch, want het gaat om iets zo basaals als het leren lezen, het zogenaamde aanvankelijk lezen. Eigenlijk zou je per dag een half uur aan de stof moeten besteden. Dat lukte ons vorig jaar niet. En dat lukt ons nu niet. In elk geval bijna nooit. Als het “gewone” huiswerk gemaakt is na een lange dag op school en buitenschoolse opvang, is dochter vaak moe. Ik ben blij als we dan nog tien-vijftien minuten halen om te besteden aan woordjes lezen, tekst lezen of opdrachten maken, voordat de concentratie echt op is. Dan heb ik het nog niet over de dagen dat we moeten rennen naar skitraining, zwemcursus of verjaardagsfeestjes.
Toch zitten we nog redelijk op schema. Nu, na een jaar, hebben we 2/3 van de stof doorgewerkt. Ergens voor kerst kunnen we klaar zijn met het pakket Nederlands voor groep 3.
En dan? Een pakket Nederlands voor groep 4 bestellen?
Dat is de grote vraag. We zijn tevreden met de Wereldschool. Ze leveren goede lesstof en begeleiding. Maar goedkoop is het allemaal niet. En het wordt naar verwachting nog veel duurder.
Want op 30 mei heeft het Ministerie van OCW (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) besloten om de volledige subsidiëring voor het Nederlandse onderwijs in het buitenland per 1 januari 2014 stop te zetten.
Die subsidie bedraagt 500 euro per leerling.
Een jaarpakket Nederlands kostte 1250 euro.
Gisteren heeft de Wereldschool de prijzen verhoogd met 500 euro, zodat je nu 1750 euro betaalt voor een jaarpakket.
En dat is wel heel veel.
Lees de Kamerbrief invulling subsidietaakstelling onderwijs en onderzoek
Van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (OCW) aan de Tweede Kamer.
De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (Stichting NOB) is het uiteraard niet eens met de beslissing. Onderbreek de Nederlandse les niet
Stichting NOB en de Wereldschool roepen op tot het ondertekenen van deze petitie Behoud Nederlands onderwijs in het buitenland