Vandaag een makkelijke tocht na die beklimming van gisteren. Hoewel, heel makkelijk was hij toch ook niet.
Op de Søndre Fossbakk, het zuiden van de “Watervalheuvel” in Lavangen, begint een kultursti, “cultuurpad”. Vlak in het begin, maar dan volgt een vrij steile afdaling naar de Spansdalsrivier, terwijl je de indrukwekkende waterval ziet en hoort. En een poosje wat angstig over stenen klimmen vlak langs de river. Dan een lang vlak stuk en het eindpunt is een brugje bij Kirkehaugen.
Varens aan alle kanten en ook op het pad, af en toe is het even zoeken naar het pad. Maar de route is goed gemerkt met rode stippen op bomen, takken en rotsblokken. Af en toe vliegt een vogel verschrikt op.
Onderweg kom je informatieborden tegen over de geschiedenis van Fossbakken. Wonderlijk om je te realiseren hoe lang in dit gebied al mensen hebben gewoond ook voor onze technologische tijd. De weg tussen Setermoen en Bjerkvik werd gebouwd in de periode 1922-1924 en ging over de Fossbakken. Vanaf Tennevoll, wat nu het gemeentecentrum is aan de Lavangenfjord, kwam pas in 1935 een weg naar Fossbakken. Voor die tijd moest je met paard en wagen of te voet (of per ski, neem ik aan) de 12 kilometer tussen Tennevoll en Fossbakken afleggen. En als er veel water in de Spansdalsrivier stond was het niet makkelijk om bij de boerderijen op Søndre of Nordre Fossbakken te komen.
Er blijkt ook dat hier in de oorlog op een bepaald moment meer dan duizend militairen gelegerd waren, en die hadden een groentetuin met sla, tomaten en aardbeien. Na de oorlog kon je nog een paar jaar aardbeien oogsten.
Halverwege de onvermijdelijke trimkasse met turbok. Hier word je geacht naast je naam en woonplaats ook je nationaliteit in te vullen. Waarom toch? Ik kwam een aantal bekende namen tegen. Maar het lijkt er op dat niet dagelijks iemand dit pad neemt, slechts een paar keer per week.
Gek hoe de terugtocht altijd een stuk makkelijker gaat. Ook al was er dus weer een stuk vloeken tussen stenen en een pittige beklimming.
Hier een beschrijving Søndre Fossbakk-tocht. Verantwoordelijk voor het cultuurpad zijn Spansdalen historielag, Fossbakken bygdelag en Lavangen Fjellvandrerlag.