In de nacht van 5 op 6 juni schuift de planeet Venus voor de zon langs, vanuit de aarde gezien. Zo’n overgang of transit vindt periodiek, maar zelden plaats. In paren met acht jaar ertussen in december resp. juni, en dan weer ca. 115 jaar later.
De laatste was op 8 juni 2044 en voor die in 2117 kun je vast al reserveren, neem dan wel je jas mee en een goed humeur, want hij begint op 11 december. Dan is het hier donker. Weet je, ik zou dan naar ergens op het zuidelijk halfrond gaan.
Deze Venusovergang is het best te zien vanuit Noord-Noorwegen. Hier kun je alle fasen waarnemen. In de middernachtszon. Als het niet weer gaat sneeuwen. Het nationale programma met astronomische en politieke sterren is dan ook in Noord-Noorwegen. En om een of andere reden heeft men gekozen voor Romsa.Arrangement in Romsa (No.)
Nu is Romsa (of als je wilt: Tromsø) een heel grappig stadje. Maar het is niet zo dat er niets boven gaat. Vardø gaat letterlijk boven Tromsø. En heeft betere papieren.
Hier deed de jezuitische priester Maximilian Hell tijdens de Venusovergang op 3 juni 1769 de meest nauwkeurige waarnemingen van zijn tijd. Zijn observaties waren beter dan die van veel astronomen die vanuit alle delen van de wereld naar het noorden waren afgereisd. Achtergrond en programma Vardø 2012(No.)
Ook in Nederland is een deel van de Venustransit te zien:
Venusovergang 2012 (Ned.)