Koning Harald V en koningin Sonja zijn op een officieel bezoek in de provincie Troms. Vandaag bezochten ze de gemeente Lavangen, het eerste officiële bezoek sinds 1946. Een groot deel van het programma vond plaats in en om het grote buurthuis in de Samische nederzetting Ruŋgu-Spansdalen.
Het koningspaar wilde graag kennismaken met de marka-Samische cultuur in deze omgeving. Markasamen zijn afstammelingen van Zweedse rendiersamen die zich hier een paar eeuwen geleden vestigden.
Koning Harald en koningin Sonja gebruikten in het buurthuis de lunch, die bestond uit saltkjøtt (zout schapenvlees), blodklubb (gehaktballen van rendiervlees met meel en bloed), hvitklubb (gehaktballen van rendiervlees met meel en melk), aardappels en groente.
Het is nog niet lang geleden dat Noren erg neerkeken op Samen en vooral de Samen uit Spansdalen. Vijftig jaar geleden werden kinderen nog vaak uitgescholden voor ´lappjævel´ (duivelse Lap). Langzaam is dat verbeterd. In 2009 werd Lavangen een van de gemeenten die zich actief inzetten voor behoud van de Samische taal en cultuur. Na een lange tijd van vernoorsing probeert de huidige generatie ouders weer Samisch te leren, eerst zelf en dan aan hun kinderen- en dat valt niet mee. Wonden zijn er nog steeds, ook conflicten tussen de marka-Samen in het Spansdalen en rendiersamen en zeesamen in andere gedeelten van de gemeente.

– Het is een grote dag voor de hele gemeente en voor de bevolking in het Spansdalen. Door dialoog willen we gelijkwaardigheid tussen verschillende groepen bevorderen, zegt burgmeester Viktor Andberg. Lachend: -Dat Lavangen Samisch werd was het diner. Dit koningsbezoek is het toetje!
-Het is een feestelijke dag voor Lavangen in zijn heelheid. Een grote eer, zegt de Samische loco-burgemeester Inger-Ann Fossli uit het Spansdalen.
Het koningspaar bezocht deze week ook de gemeenten Skånland, Ibestad en Gratangen. Vanavond was er een diner op het koningsschip dat in de fjord bij Tennevoll in Lavangen lag. Morgen zullen ze twee gemeenten op het eiland Senja bezoeken.