Rare Zweedse moppen

– Weet je wat de grootste Zweedse uitvinding aller tijden is?
– Nee?
– Het opblaasbare dartboard!
– Hihahoe!

Noren vermaken zich met het vertellen van Zwedenmoppen, waarin Zweden natuurlijk altijd een beetje dom zijn.
We zijn net terug van een vakantie in Noord-Zweden en Finland. Mooie natuur en cultuur. Vriendelijke mensen, die ook nog eens verrassend intelligent zijn 🙂

Maar bij één Zweedse uitvinding zet ik vraagtekens. Hullie moppen, dus voorwerpen om de vloer mee schoon te maken. Zoals deze:
ksdZweedsemop-1

Ze hangen aan een haak aan de buitenmuur van vakantiehuisjes. Het ziet er misschien proper uit, maar bedenk: het mopgedeelte kan niet losgemaakt van de houder. Dus het is onmogelijk om de mop ooit te wassen. Of hebben ze in Zweden extra grote wasmachines, waar moppen inclusief mophouders in passen? Lijkt me sterk…

Waarom eten ze in Zweden geen spaghetti?
De borden zijn niet groot genoeg.

Bij vertrek word je geacht je huisje netjes achter te laten. Dat betekent: keukenhoek schoonmaken, wc/badkamer (indien aanwezig) schoonmaken, en de vloer stofzuigen/bezemen en moppen.

ksdMannenMopper-1

Hier in Jokkmokk zijn we bijna klaar, alleen de vloer nog. Daar gaan we: douw de mop in een emmer water met schoonmaakmiddel. Wring de mop boven de emmer een beetje uit door een soort vergietje. Het water wordt al behoorlijk vuil. Nu maar zwabberen. Zwabberdezwab. Mopperdemop. Vuil, stof en kruimels verdwijnen in de mop. Wat ziet die vloer er mooi schoon uit. Klaar. Alleen nog de mop uitspoelen en uitwringen. Kijk eens hoe lekker vies dat water wordt. Goed werk gedaan. Mop terug aan de muur en wegwezen.

Hoe vaak is die mop al gebruikt door vakantiegangers voor jou? Hoe vaak gaat-ie nog gebruikt  worden door vakantiegangers na jou? Of krijgt misschien elke nieuwe campinggast een nieuwe, steriele mop? Ha,ha.

Hoe werkt een Zweedse mop?
De bacteriën lachen zich er dood om!

ksdJokkmokkhut-1