Márkomeannu: Nederlanders!

ksd130727Heijde-1

– Luisteren naar Mari Boine in de avondzon. Zo mooi. Hoe moet je dat nou uitleggen in Nederland?
Dat verzucht Bee van der Heijde na het Mari-Boine-concert op Márkomeannu. Met haar man Paul en kinderen Vianne (9) en Kieran (6) is ze op het festival. Eigenlijk was het toevallig dat ze daar terechtkwamen. Het gezin maakt een rondreis door Noorwegen, voor de vierde keer alweer. Toen ze tijdens een eerdere tocht in Sortland op de Vesterålen waren, heeft Bee kennisgemaakt met Laila van Inga sámi siida. De twee vrouwen werden vriendinnen en Bee heeft van alles geleerd over de Samische cultuur. Toen ze op deze reis in de buurt kwamen van Sortland, nam Bee contact op met Laila. Maar Laila had geen tijd om een bakkie te doen, in elk geval niet thuis, want ze was op Márkomeannu. Dat deed de Van der Heijdes besluiten om dan ook maar naar het Marka-Samische festival te komen. En daar hebben ze beslist geen spijt van.

Dochter Vianne loopt trots rond met een vogelklauw aan een ketting om haar hals. Van een sneeuwhoen/rype/giron? Vianne loopt ook het zogenaamde “cultuurpad”, waar we aan het eind verrast worden door een miniconcert van Simon Marainen en een deel van zijn band Ára.
– Als mama dit had geweten, was ze vast mee gegaan, denkt Vianne.
Simon Marainen. Foto: Karin Swart-Donders.

De camper staat onderaan de festivalheuvel geparkeerd. Daar kunnen de kinderen gaan slapen als ze moe worden. Niet dat dat zo snel gebeurt…
Simon Marainen. Foto: Karin Swart-Donders.
Het gezin zal er aan het eind van deze vakantie zo’n tienduizend kilometer op hebben zitten met de camper. Langs de kust van Zweden zijn ze gereden, op een gegeven moment Finland (was het bij Rovaniemi?) in en naar boven. Minder enthousiast zijn ze over hun bezoek aan de Noordkaap. Paul vond het maar vervreemdend, dat commerciele gedoe, al die bussen, al die toeristen die alleen maar bezig zijn met het maken van foto’s van zichzelf bij het monument. En het is niet eens de echte Noordkaap – de echte Noordkaap ligt bij Knivskjelodden.

Paul is in het dagelijks leven technisch manager bij softwarebedrijf ASML. Bee heeft haar eigen praktijk voor reflexologie: Madre Terra

Tags: , ,

4 Responses to “Márkomeannu: Nederlanders!”

 1. Paul says:

  Mooi verhaal en zeker een mooi festival !
  We zijn alweer thuis en denken nog elke dag aan het mooie hoge noorden.

  ASML is meer dan een software bedrijf.
  Nieuwsgierig kijk even op http://www.asml.com
  of type even bij youtube ASML in ….

  groetjes,

  Paul

 2. Karin says:

  Hopelijk was de rest van jullie vakantie ook nog mooi, Paul. Gelukkig is het nu niet meer zo superwarm in Nederland.

  “ASML is the world’s leading provider of lithography systems for the semiconductor industry, manufacturing complex machines that are critical to the production of integrated circuits or chips. Headquartered in Veldhoven, the Netherlands, ASML is traded on Euronext Amsterdam and NASDAQ under the symbol ASML.”

  (voor de andere lezers, jij weet dat natuurlijk)

 3. Paul says:

  Hi Karin,

  Yep, het was heet , heel heet (zeker vrijdag tijdens de terug reis in Duitsland)
  Vandaag is het al iets kouder, morgen zou het maar 21 graden worden (en ook de rest van de week).

  De rest van de vakantie was perfect, we hebben nog heerlijk gezwommen in Noorwegen, Zweden en DK. Maar het concert was het helemaal 😉

  groetjes aan iedereen !
  ik zal morgen Kieran de foto laten zien

 4. Hans says:

  Erg leuk verslag van het Márkomeannu festival. Marie Boine en Simon Marainen met Ára. Helemaal geweldig.