Márkomeannu: Mari Boine wil meer

– Ik ben blij dat ik op dit belangrijke festival mag optreden. Een applaus voor degenen die dit voor elkaar krijgen! Ik hoop dat Márkomeannu weer doorgaat na het pauzejaar.
Mari Boine hoopt op meer afleveringen van Márkomeannu. Foto: Karin Swart-Donders.
Bemoedigende woorden van Mari Boine herself.
Mari Boine op Markomeannu 2013. Foto: Karin Swart-Donders.

We hadden het weer erg naar ons zin op het jaarlijkse Marka-Samisch festival Márkomeannu in de buurt van Evenes. Volgens velen het hoogtepunt in de Marka-Samische kalender, en ik spreek ze niet tegen. Stralende zon, fantastische artiesten, Mari Boine in de (even) ondergaande zon – de middernachtszonperiode is net voorbij, maar dat merk je nog bijna niet.

ksd130727MariBoine5-1

Mari Boine op Markomeannu 2013. Foto: Karin Swart-Donders.
Huilen…

Maar ook wat weemoedig. Want voorlopig was dit de laatste keer dat we stonden te dansen voor het podium op de oude Samische nederzetting Gállogieddi. Het festival, dat grotendeels drijft op vrijwilligers, kan het financieel niet bolwerken. Er gaat ook verschrikkelijk veel werk zitten in de organisatie, en een aantal vrijwilligers is overbelast. De organisatie hoopt dat er geld komt voor een betaalde producer. In afwachting daarvan zal in elk geval volgend jaar het festival niet doorgaan.

Juichen…
Mari Boine op Markomeannu 2013. Foto: Karin Swart-Donders.

Ik hoop dat ook voor Márkomeannu de zon maar heel even ondergaat en vervolgens weer opgaat. Stralender dan ooit.

Tags: ,

Comments are closed.