Bevrijd Barentsz

Mensen in de Barentsz-regio, prepare to join. Barents Liberation Army komt jullie bevrijden van jullie koloniale banden.
De Barentsz-regio omvat noordelijke delen van Noorwegen, Zweden en Finland en noordwestelijke delen van Rusland. Lees hier meer over de Barentsz-regio (Engels, maar de Noorse versie is beter). Genoemd naar de Nederlander Willem Barentz, onder andere bekend van zijn overwintering op Nova Zembla.
Amund Sveen en Morten Strøksnes zijn de oprichters van het BLA. Foto: tja, moi.
Kunstenaars Amund Sveen en Morten Strøksnes traden op en vertoonden een film die ze hebben gemaakt, in het Hålogaland Teater in Tromsø. Het is allemaal ludiek – op de vraag van een zogenaamde reporter of ze zijn aangesloten bij een party antwoordt het anoniemde BLA-lid dat, ja, natuurlijk komt er na de revolutie een grote party. Maar toch is het zeker geen onzin om te zeggen dat de regio gekoloniseerd wordt. Er staan bijvoorbeeld vele goudmijnbedrijven klaar om te beginnen met delven, contracten zijn al vergeven.

Dit kom je bijvoorbeeld te weten in de documentaire Gollegiisa- Skattkammeret (De schatkamer) – helaas alleen te zien door wie in Noorwegen is, maar zie Gustaafs commentaar onder. Een rendierhouder vecht tegen een Zweeds bedrijf dat een goudmijn wil beginnen midden op zijn weidegrond. Dat is zeer verstorend voor de dieren en bekent in de praktijk dat hij zijn levenswijze op zal moeten geven. Wat is de echte schat – goud dat verdwijnt naar het buitenland, of het gebied zoals het nu is, met wilde natuur en goede weidegrond.

De aanwezigen werden uitgenodigd deel te nemen aan een ceremonie waarbij ze een bedwelmende drank moesten drinken (vodka) en met een plakplaatje een “tatoeage” kregen. Ditzelfde ritueel is ook gehouden onder het grote festival Barents Spektakkel in Kirkenes, vlak bij de Russische grens.
Tommy Olsen is trots BLA-lid! Foto: Karin Swart-Donders.
Hier toont Tommy Olsen zijn tatoeage. Hij komt zelf weliswaar uit Molde, langs de westkust, maar zijn vriendin woont in Kirkenes. Hij vindt het een heel goed initiatief.

Janne Bjerkan heeft ook net een tatoeage gekregen. Ze is lerares op Troms Maritime Skole (Noors). Deze school wil een nordområdeskole zijn, waar de leerlingen veel te weten komen over de noordelijke gebieden met hun uitdagingen en mogelijkheden.
De mengeling van humor en seriositeit van de BLA-presentatie spreekt Bjerkan aan. Ook zij maakt zich zorgen over hoe de regio wordt beroofd van natuurlijke rijkdommen, en het gevaar dat de bewoners arm achterblijven met een vernietigd milieu.
Janne Bjerkan is nu trots lid van het BLA. Foto: Karin Swart-Donders.
Zij struikelt er net als ik wel over dat het BLA Engels als voertaal gebruikt. De film was daarom ook in een af en toe wat onbeholpen Engels. (Zijspoor: Noren doen op een of andere manier vaak de werkwoordsuitgang van de derde persoon enkelvoud fout. Gebruiken hem wel waar hij niet moet en niet waar hij wel moet. He say. They says.)
Waarom niet Samisch, Russisch of een van de andere talen die in de Barentsz-regio worden gesproken? Waarom een taal die bij uitstek koloniale associaties oproept?
Ik zou bijna zeggen dat de gemeenschappelijke taal toch Nederlands moet zijn, naar de ontdekker van de regio, haha, smiley.