Jynge leest Sandel

Binnenkort is het toneelstuk Kranes konditori te zien bij het Hålogaland Teater.
De repetities zijn net begonnen, vertelden theaterchef Nina Wester en hoofdrolspeelster Gjertrud Jynge.
Gjertrud Jynge en Nina Wester over Kranes konditori. Foto: Karin Swart-Donders.
Het toneelstuk is gebaseerd op de roman uit 1945 van Cora Sandel (pseudoniem van Sara Fabricius), die het meest bekend is van haar Alberte-trilogie. De arme naaister Katinka Stordal trekt zich terug in een bakkerszaak en krijgt daar contact met een Zweedse zeeman. Ze vertellen hun levensverhalen aan elkaar. Ondertussen worden ze geobserveerd en becommentarieerd door de overige stadsbewoners.
Net als in de Alberte-trilogie is er in Kranes konditori een veelheid aan bijfiguren. Hoe anderen de hoofdrolspeler zien is dan ook een belangrijk thema. Toch is er voor gekozen om flink te schrappen in het aantal bijfiguren in deze versie. Kranes konditori werd in 1951 al verfilmd.

Dit programma-onderdeel op Vrouwendag speelde zich af in de bibliotheek van Tromsø, overigens met uitzicht op het Cora Sandel-straatje. Je kon koffie en, als je snel was, taart pakken. “Een diepe duik in Sandels schrijverschap” was ons beloofd. Dat viel nogal tegen. Het meeste van de tijd ging op doordat Jynge de novelle Mange takk, doktor voorlas uit de bundel Vårt vanskelige liv. Gjertrud Jynge las voor uit Mange takk, doktor. Foto: Karin Swart-Donders. Het zal best een mooi verhaal zijn, maar bij dit voorlezen viel ik bijna letterlijk in slaap. En daarna werd de onvermijdelijke allsang ingezet. Toen maakte ik me maar uit de voeten, iets wat ik eigenlijk al veel eerder had moeten doen.

Kennen jullie die novelle? Is hij de moeite waard?

Het publiek kon zich bedienen met koffie en taart. Foto: Karin Swart-Donders.

Wie in Noorwegen woont, en erg goede ogen heeft, kan de novelle op het net lezen in de bundel Vårt vanskelige liv.