Hjerterått- vete en vriendschap op de vidda

Vandaag startte de serie “Hjerterått”. Gekeken met het hele gezin, de zaterdagse pannenkoeken op een bordje op schoot. Maar ik vergat ze bijna op te eten, zo spannend is deze jeugdserie, waarvan je de titel zou kunnen vertalen als “hartverscheurend”.

Het tienermeisje Anneli heeft het erg naar haar zin in Oslo. Dan moet haar vader op stel en sprong de overleden dierenarts in Kautokeino vervangen en verhuist het gezin naar de binnenlanden van Finnmark. Anneli heeft natuurlijk helemaal geen zin om in zo’n godverlaten oord tussen de Samen te gaan wonen. Maar ze heeft weinig tijd om er over na te denken. Voor ze weet wat er gebeurt zit ze tot over haar oren in de conflicten in haar nieuwe woonplaats.

Conflicten tussen mensen die de weinige wolven in dit land willen beschermen en rendierhouders die wolven het liefste dood zien, omdat wolven veel rendieren zouden doodbijten.
Een conflict tussen Anneli en haar vader de veearts. Conflicten tussen families, en conflicten tussen kinderen. God, wat kunnen die Samenmeisjes geraffineerd pesten.

De nieuwe buurvrouw van Anneli wordt gearresteerd. De politie denkt dat ze zelf haar rendieren doodt, terwijl ze het doet lijken of een wolf dat heeft gedaan, in een poging schadevergoeding op te strijken. Wij als kijkers vermoeden al snel dat juist iemand anders de buurvrouw zwart probeert te maken. Wie en waarom, dat weten we nog niet. Maar het wordt superspannend, terwijl we waarschijnlijk ook wel op een portie romantiek met buurjongen Issat kunnen rekenen. En ik sluit niet uit dat er nog ergens een sjamaan gaat opduiken.

Tussen al die actie door zien we prachtige beelden van de winterse vlakten. En mijn grote held Niko Valkeapää is de muziekleraar op school! En de makers zien kans om op een pedagogische manier er toch flink wat informatie over Samen in te proppen.

Een brug slaan tussen de Samische en de Noorse cultuur is ook een uitdrukkelijk doel van de serie. Het slaan van zo’n brug is broodnodig. De vrouwelijke hoofdpersoon, die uit Fredrikstad in Zuid-Noorwegen komt, zegt dat ze eerst niets anders van Samen wist dan dat ze Samisch spreken en iets met rendieren doen. Dat geldt waarschijnlijk voor heel veel kinderen, jongeren en ook volwassenen in Noorwegen. Tegelijkertijd zijn er hier in het noorden veel spanningen en irritaties tussen Samen en Noren – Samen en Noren, beter kan ik het even niet zeggen, maar eigenlijk klinkt zo’n onderscheid heel raar – zijn we eigenlijk niet allemaal Noordkalotbewoners?- Er wordt gegnuifd over Samen die altijd maar schadevergoeding voor van alles en nog wat zouden willen. En er laaide een geweldige haat op toen er sprake van leek dat het voor Samen in Tromsø iets makkelijker zou worden om hun taal te leren.
De serie is voor kinderen van 7 jaar en ouder, volgens de omroep NRK. Volgens de facebookpagina van de serie is hij voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Dat lijkt mij een juistere aanduiding. Voor onze zevenjarige was het allemaal veel te eng en te snel.

Regisseurs zijn Grethe Bøe-Waal en Nils Gaup – die laatste van de bekende films over het Kautokeino-opprøret (2008) en Veiviseren (1987). En de vader van Anneli wordt gespeeld door de eveneens gevierde Mikkel Gaup, die ooit de hoofdrol speelde in Veiviseren.

Serie via Internet bekijken. Tot een maand lang na uitzending van de aflevering. Alleen mogelijk voor wie in Noorwegen woont.

Promotiefilmpje van Hjerterått voor de pers

6 thoughts on “Hjerterått- vete en vriendschap op de vidda

 1. Hans

  Lijkt me echt een geweldige serie. Heb al gezocht of de serie ergens te zien is op internet. Nog niet gevonden. Regisseur Nils Gaup, dan kan het alleen maar goed zijn.

 2. Karin Post author

  Hoi Hans, nu heb ik bij het bericht een link naar de afleveringen geplaatst. Helaas kan jij die waarschijnlijk niet bekijken vanuit Zweden. De serie is al wel verkocht aan Denemarken en Zweden, dus hopelijk binnenkort ook daar op de tv.

 3. Hans

  Hoi Karin, ik kan inderdaad de serie niet bekijken. In Zweden wonen we ook al niet :-). Nog steeds in Nederland. Als de serie in Zweden uitkomt zal die ook wel niet te bekijken zijn. Ik denk dat het nog wel een keer op internet komt. Kan ik je informatie over deze serie gebruiken om een eigen blogpost erover te maken?

 4. Karin Post author

  Hoi Hans, nu zie ik het op je blog, dat je gewoon in NL woont. Inspirerende blog hoor! Misschien komt de serie ook ooit nog eens naar Nederland – hopen mag altijd :-). Natuurlijk mag je de info gebruiken voor een eigen blogpost.

 5. Gustaaf

  Hei Hans, Er is misschien wel een omweg om de serie Hjerterått te bekijken: niet via het internet maar via een app op je mobiele apparaat. Wij wonen ook in Noorwegen en kijken nederlandse televisie via een app (‘Gemist’ of ‘RTL XL’). Uitzendingen van ‘Het Klokhuis’ zijn goud waard voor de kennis- en nederlandse taalontwikkeling van onze kinderen. Waarschijnlijk werkt het echter omgekeerd ook; de noorse publieke omroep heeft ook een app waarmee je gemiste uitzendingen kunt kijken (heet NRK TV). Als de app niet kunt downloaden in Nederland zul je een noors account aan moeten maken in de appstore. Wij hebben allemaal apple-apparaten, maar het werkt misschien voor Android ook.
  1. In iTunes maak je een account aan in de noorse appstore (kan gewoon met een nederlands emailadres.
  2. Wanneer er om betaalgegevens gevraagd word (creditcard) laat je dit blanco. Je moet wel een adres aangeven (kan geloof ik ook niet-noors zijn)
  3. Dit betekent dat je enkel gratis apps kunt downloaden uit de buitenlandse appstore.
  Weet niet of de serie via de app wel vrijgegeven is om in Nederland te bekijken, maar het is het proberen zeker waard (dit weekend was de derde aflevering en ook wij zaten met samengknepen lippen voor de buis: wat spannend).
  Succes

Comments are closed.