Márkomeannu: Ivnnit

Poncho's in petrol. Foto: Karin Swart-Donders.
Donkere kleuren zijn in de mode. Tenminste aan de kust. In het binnenland doen traditionele heldere kleuren het beter. Dat vertelt Johan Mikkel Bongo van Ivnnit Design & Import, die met een kraampje op Márkomeannu staat.
Het bedrijf uit Kvaløysletta bij Tromsø verkoopt onder andere luhkka’s (Samische poncho’s), zijden halsdoeken en sieraden.
De laatste paar jaar verkopen luhkka’s in paars en petrol goed. Maar ik zie niet voor me dat bijvoorbeeld roze luhkka’s het goed zouden kunnen doen, vraag ik hem. Lijkt me zo’n on-Samische kleur.
Samische zijden sjaals. Foto: Karin Swart-Donders.
– Nee, luhkka’s misschien niet. Maar zijden halsdoeken met roze zijn nu erg in de mode, vertelt Bongo. En ook halsdoeken met zwart doen het goed. Ook hier merkt Bongo een verschil tussen Kautokeino-Karasjok in het binnenland en de plaatsen aan zee. Zwart is in het binnenland vooralsnog ondenkbaar als een van de kleuren van een feestelijke doek. Het wordt verbonden met begrafenissen.

Zwart is in de mode, in elk geval aan de kust. Foto: Karin Swart-Donders.

Tags:

Comments are closed.