Vragen in de wind


Mari Boine zong tijdens het herdenkingsconcert gisteren een tekst van Nils-Aslalk Valkeapää.
Jearrat biekkas, vragen in de wind.
Waarom waait de wind, waarom vliegen vogels, waarom vallen de bladeren van de bomen, waarom zomer, waarom donkere tijd. Maar hij hoort niets anders dan het suizen van de wind, terwijl hij zingt in de wind. De tweede strofe lijkt te gaan over een baby, kleine vingertjes, eerste woordjes.

Het gedicht komt uit zijn bundel Ruoktu váimmus uit 1985. Die bundel is in het Zweeds herdicht als Vidderna inom mig (1987) door Pehr Henrik Nordgren. In het Noors herdicht als Vindens veier (1990) door Laila Stien. In het Engels herdicht als Trekways of the Wind (1994), door Ralph Salisbury, Lars Nordström en Harald Gaski.

Zal de tekst hier publiceren na toestemming. Mogelijk ook een herdichting.