Verschrikkelloop (2)

– Daar komt Yafet binnen, roept de speaker.
Dus vanavond hoeft Yafet (5) niet te huilen. In elk geval niet daarom.

Verschrikkelloop. Zo noemde ik grapperdegrappend de wekelijkse kinderskiloop. Op schrikkeldag 29 februari, voelt u wel? Vandaag was het niet minder vermoeiend. Eten naar binnen proppen, zorgen dat kinderen aangekleed en voorzien van ski’s en stokken om 18.00 klaarstaan. Vermoeide, treuzelende kinderen. Lang, lang wachten op de heuvel, maar het moet gezegd, vandaag gingen vallende peuters wel beter uit de weg. Slechts een jongen drong voor, en die ging zowaar aan de kant toen ik er iets van zei. (Autoriteit, mensen.) Ze werden ook beiden omgeroepen bij binnenkomst, hoera, dus geen tranen deze keer. Alleen nog een gedoe om die nog moeiere treuzelkinderen terug in de auto krijgen.

De moeder van Yafet is misschien minder ongeduldig dan ik. Die is wel gewend te wachten. Die heeft ook andere dingen om verschrikkelijk te vinden.

Rahel was politiek actief in Ethiopië. Ze moest vluchten en kwam in 2006 in het Noord-Noorse Bardu terecht. In 2007 werd Yafet geboren. De jongen spreekt geen Amhaars, alleen maar plat Bardudialect. Hij heeft Noorse vriendjes en zou volgend jaar naar school gaan. En kan dus goed skiën.

Het duurde jaren, maar nu is het asielverzoek afgewezen. Noorwegen heeft een uitleveringsverdrag met Ethiopië en vanaf morgen kunnen Rahel en Yafet gedwongen worden uitgezonden. Net als 449 andere Ethiopische kinderen die hier (bijna) hun hele leven hebben gewoond. Hoewel het omstreden is hoe veilig het daar is voor terugkerende asielzoekers. Rahel vreest dat ze gevangen wordt genomen en dat Yafet op straat belandt.

Wetsveranderingen zijn onderweg. Binnenkort behandelt het parlement een voorstel dat asielzoekerskinderen die in Noorwegen zijn geboren kunnen blijven. Behandeling van andere zaken waarbij sprake is van kinderen die in Noorwegen zijn geboren is uitgesteld. Maar voor Yafet en zijn moeder lijkt het te laat.

Veel mensen zijn betrokken bij deze zaak, niet alleen in Bardu maar in het hele land. De Bardu-burgemeester en zes van zijn voorgangers engageren zich. In een brief vragen ze het Utlendingsnemda om mensen voor principes te laten gaan, en Rahel en Yafet in Noorwegen te laten blijven.

Nog twee keer en dan is het woensdagavondgedoe gelukkig weer over voor dit seizoen. Ik hoop dat we Yafet zien op de prijsuitreiking in april.