– Een zeldzaam goede jongen verloren

Vandaag werden er verspreid over het hele land 18 jongeren begraven die op 22 juli de dood vonden op Utøya. In Salangen werd Simon Sæbø (18) begraven.
De dominee vertelt wat voor persoon Simon was.

Vijftienhonderd mensen bewezen Simon de laatste eer, onder wie minister-president Jens Stoltenberg. Salangen in het zuiden van de provincie Troms heeft een kleine 2300 inwoners.

Veel politici waren aanwezig, onder andere alle politici uit Troms die in het parlement zitten. Dominee Kim Astrup vertelde namens de familie over de jongen, die zich al op tweejarige leeftijd toonde van zijn zorgzame kant door zijn jonge broertje zijn eigen mooiste speelgoed te geven. Weliswaar gooide die hij die zo hard dat het broertje in een reisbed moest zitten met een net erover om niet gewond te raken.

Die zorgzaamheid, maar dan later wat minder ruw vormgegeven, was een rode draad in Simons leven. Zijn betrokkenheid bij de samenleving kreeg hij ook al jong. Hij werd lid van de jeugdbeweging van de Arbeiderspartij en deed er ook in zijn gemeente veel moeite om het aantrekkelijker voor jongeren te maken. Zo gaf hij asielzoekers bijles, en was verbaasd dat hij daar ook nog geld voor kreeg.

In 2009 was hij bij het landelijke congres van de Arbeiderspartij, als jongste deelnemer, en maakte indruk op Stoltenberg met zijn engagement voor viskweek. Twee anderen van Noord-Noorwegen praatten ook ooit met zo veel passie over vis, en die zijn allebei later visserijminister geworden, vertelde de minister-president.

-Jullie hebben een zeldzaam goede jongen verloren. Salangen heeft een belangrijke stem verloren. Noorwegen heeft iets van zijn toekomst verloren, zei Stoltenberg tegen Simons ouders. – Ik ben vader en ik huil samen met jullie. Er komen dagen zonder licht en nachten vol met gemis. Maar jullie hebben Simons broer, iedereen in de kerk, heel Salangen, en bovendien hebben jullie ons, heel Noorwegen, met jullie.

Vandaag werden er 18 slachtoffers van de aanslagen begraven, op vele verschillende plaatsen in het land. Morgen weer 30, onder wie Gunnar in mijn gemeente Bardu. Lijst van begrafenissen . Bij elke begrafenis is een vertegenwoordiger van de regering.

1 thought on “– Een zeldzaam goede jongen verloren

  1. Karin Post author

    Het waren er zelfs 32 van wie vandaag afscheid werd genomen. Ik was niet bij Gunnars begrafenis, maar heb gehoord dat het zingen ver buiten de kerk was te horen. Later kwam ik terug in Bardu, waar bij veel huizen vlaggen hingen, in top. Volgens het gebruik gaan de vlaggen na de begrafenis weer in top om de overledene te eren. Ontroerend.

Comments are closed.