Volle kerken

– Laat vooral de kinderen ook maar een kaarsje aansteken.
Dat was een goed idee van de koster in de kerk van Øksnes. We waren in die gemeente de zaterdag na de aanslagen, en de kerk was ‘s avonds open.
Kaarsen in de kerk in Øksnes voor de slachtoffers.

Dus we tilden ze op en probeerden iets uit te leggen. Over een meneer die eerst een bom liet afgaan en toen ging schieten, allemaal mensen die dood zijn, allemaal trieste papa’s en mama’s.
Kerken kunnen rekenen op grote toeloop sinds de aanslagen. Kerk betere reputatie . In april van dit jaar bleek dat Noren maar weinig vertrouwen in de staatskerk hebben, volgens een onderzoek. Veel mensen ervaarden toen de kerk als ‘bekrompen’, ‘vol vooroordelen’, ‘excluderend’. Dat was nadat een aantal conflictzaken prominent in het nieuws waren geweest. Conflicten over de vraag of homosexuelen dominee mogen zijn, en de conflicten tussen de conservatieve bisschop Kvalme en de progessieve dominee Gelius, die nog verergerden nadat Gelius een boek over ‘Seks in de bijbel’ schreef. Kerk van Øksnes met vlag halfstok. Foto: Karin Swart-Donders.

De eerste massaal bezochte uitvaarten zijn achter de rug. Deze week worden Gunnar en Simon begraven, volgende week Anders. De dominees van Bardu en Salangen bereiden zich voor op druk bezochte uitvaarten met ook veel praktische uitdagingen. Wat doe je als er niet genoeg plaats is voor iedereen die wil komen?

Bloemen bij de kerk voor de beide doden uit Bardu. Foto: Karin Swart-Donders.

Bloemen bij de kerk voor de beide doden uit Bardu.