Troms zwaar getroffen

Van de 77 doden door de terreuraanslagen vorige week komen er dertien uit Noord-Noorwegen en Svalbard/ Spitsbergen. De provincie Troms verliest drie talentvolle jongeren.

Vele kaarsen, bloemen en brieven voor de omgekomenen in Bardu. Foto: Karin Swart-Donders.

Vele kaarsen, bloemen en brieven voor de omgekomenen in Bardu. Foto: Karin Swart-Donders.

Simon Sæbø (18) was actief op allerlei gebieden in zijn gemeente Salangen. Dit jaar alleen al was hij medeorganisator in Salangen van de Ungdommens Kulturmønstring, een grote talentenjacht voor jongeren, en ´russepresident´, de leider van de leerlingen die feesten en allerlei rare dingen doen vlak voor het examen. Simon nam deel aan het schoolproject Water for Life. Hij hielp met het schrijven van een jongerenversie voor het Arbeiderspartij-programma in Salangen.

Gunnar Linaker (23), oorspronkelijk uit Bardu, woonde in Tromsø en werkte daar als secretaris van het AUF-bestuur. Zijn zusje kwam wel heelhuids terug. Gunnars vader is aan het woord in een indrukwekkend interview met nieuwszender TV2. Linaker heeft als leider geestelijke verzorging van de brigade in Bardu vaak te maken gehad met mensen in crisis. Nu de ramp hem treft zegt hij: -Ik weet niet zeker of ik antwoord krijg, maar ik mag van mezelf kwaad worden, zowel knallend kwaad als lang boos, over dat zoiets gebeurt. Maar ik geloof niet dat God alle menselijke handelingen bestuurt. Zo is God niet bezig. Anders Behring Breivik was buiten de controle van God, en het is niet Gods wil dat er verdriet op aarde is. Gods woord is liefde.

Anders Kristiansen (18) uit Bardu was bestuurslid van de AUF in de provincie Troms. Hij was een van de oprichters van de AUF-afdeling in Bardu. Ook was hij voorzitter van de leerlingenraad op zijn school. Een van de vele dingen waar hij zich voor inzette was het bestrijden van pesten.

Alle drie worden beschreven als erg betrokken en geliefd bij velen.

Veel gemeenten in dit land hebben een paar van hun allerbeste jongeren verloren. Dat geldt zeker ook voor Salangen en Bardu.