Ik zie

– We zijn de laatste dagen goed geweest in elkaar zien. Vooral nu is het goed om gezien te worden. Dat zei Bjørn Eidsvåg zaterdag onder het herdenkingsconcert in de Domkerk van Oslo.

Het lied wordt ook veel gedraaid op de radio in deze tijd. Een stukje uit de tekst vertaald:

Ik zie je hebt pijn
Maar ik kan niet alle tranen voor jou grienen
Grienen moet je ze zelf
Maar ik wil grienen met jou

Ik zie dat je op wilt geven
Maar ik kan niet het leven voor jou leven
Leven moet je het zelf
Maar ik wil leven met jou

Eidsvåg werkte begin jaren tachtig als dominee in een psychiatrisch ziekenhuis. Een keer toen hij een preek moest schrijven kwam in plaats daarvan dit lied. In een kwartier of minder. Eg ser belandde op zijn plaat Passe gal (Iets als Best wel gek of Gek genoeg) uit 1983. Het duurde een tijd voordat het doordrong tot het grote publiek, maar nu is het zijn belangrijkste hit. Gecovered door o.a. Sissel Kyrkjebø.

Eidsvåg is oorspronkelijk dominee, maar gaat ook al tientallen jaren mee als zanger-componist-tekstschrijver. Hij is een van de best verkopende artiesten in Noorwegen en ontving vele prijzen. Zo werd hij in 1997 Årets Spillemann (‘speelman van het jaar’) onder de belangrijke Spellemannsprisen en kreeg hij vorig jaar de Tekstforfatternes ærepris, voor schrijvers van Noorse muziekteksten.

Tags: , ,

Comments are closed.