Bloemen in blok 11

Nog steeds bezig met hetzelfde gedicht van Rimbereid. Snel gaat het niet, maar ik begrijp meer dan laatst.

De ondertitel Blokk 11 verwijst naar het beruchte doodsblok in concentratiekamp Auschwitz. Et fengsel innerst i fengselet. Hier zetten de nazi´s mensen vast die in hun ogen zware misdrijven hadden begaan. Er werd gemarteld en het kwam voor dat gevangenen doelbewust werden doodgehongerd, als straf.

Een van de gevangenen in blok 11 was de Poolse franciscaner monnik Maximilian Maria Kolbe. Hij had 2000 joden gehuisvest in zijn klooster-drukkerijhuis Niepkalanów (“de Onbevlekte”). Na een vermeende ontsnappingspoging van een medegevangene wilde de kampcommandant als straf tien mannen laten doodhongeren. Toen een van hen, Franciszek Gajowniczek, klaagde wat er nu van zijn vrouw en kinderen moest worden, bood Kolbe aan om voor hem in de plaats te gaan. En zo gebeurde.

Wat een vervloekte plaats was, werd nu een heiligdom van Gods glorie, zegt deze website over de Heilige Maximilian Maria Kolbe wat gezwollen. De terdoodveroordeelden baden en zongen religieuze liederen onder leiding van Kolbe. Na twee weken waren er nog vier mannen in leven, waaronder Kolbe. Zij kregen een dodelijke injectie met fenol. Dit gebeurde op de avond voor Maria-Tenhemelopneming, 14 augustus 1941.
Vader Kolbe wordt vereerd in Polen. Hij werd zalig verklaard in 1971 en heilig verklaard in 1982. De geredde Gajowniczek was aanwezig bij die heiligverklaring. Hij overleefde het concentratiekamp en leefde helemaal tot 1995.

Det var som en brudgom for Antigone stengt inne i hulen.
Det var bak et elektrisk gjerde som skulle forvandles til en vidåpen port.

Het meeste van deze informatie heb ik van deze website over de Heilige Maximilian Maria Kolbe van Urząd Miasta Zduńska Wola. De biografie daar is gebaseerd op een boek van Wincenty Zaleski.

Kolbes opofferingsgezindheid heeft ook roman- en toneelschrijvers geinspireerd.
Kolbe´s Gift. Een toneelstuk van David Gooderson. De Noorse Åge Rønning schreef de roman Kolbes reise (Gyldendal, 1982), die later door Ketil Bang Hansen voor toneel werd bewerkt.

One thought on “Bloemen in blok 11

Comments are closed.