Antigone en de zevenster

Skogstjerne-Zevenster. Foto: Arnstein Rønning, van Wikipedia. Foto: Arnstein Rønning/Eaglestein.

Skogstjerne-Zevenster. Foto: Arnstein Rønning, van Wikipedia.

Wie was die Antigone? Dat was de dochter die Oidipous kreeg met zijn moeder Jokaste. Wat zeg ik, vier kinderen kregen ze voordat ze ontdekten hoe het in elkaar zat. Oidipous ging vrijwillig in ballingschap. Tussen twee zoons ontstond een strijd over de heerschappij over de stadsstaat Thebe, waarbij ze elkaar doodden. Maar Kreon werd koning. Hij wilde de ene man een fatsoenlijke begrafenis ontzeggen. Antigone streed ervoor dat haar broer die toch zou krijgen. Ze werd veroordeeld tot de hongerdood in een hol. Kreon kreeg spijt, maar toen was het te laat, Antiogone had zelfmoord gepleegd.

Wat heeft die dappere, tragische Antigone (haar naam betekent iets als geboren om dwars te liggen) te maken met grappige zevenster-bloemekes in het bos?

Det var som en brudgom for Antigone stengt inne i hulen.

Vragen als je een gedicht vertaalt. En ik ben nog maar net begonnen. Via Met Andere Woorden ben ik gedoken in de Noorse dichter Øyvind Rimbereid, die onder andere Skogsstjerne zal voordragen op het festival Poetry International Rotterdam.

Wat is dat blokk kalt nr. 11, dat et fengsel innerst i fengselet en later en straff innerst i straffen wordt genoemd?

Gedichtenbundel Herbarium (Gyldendal, 2008) geleend. (Nog) niet verliefd op die bloemengedichten. Maar het gedicht Skogsstjerne spreekt me aan. Ik kijk de volgende keer met andere ogen naar kleine witte bosplantjes.

2 thoughts on “Antigone en de zevenster

 1. Roald van Elswijk

  Hei igjen 🙂

  Ik heb de dichter niet gevraagd naar de link tussen de zevenster en Antigone, noch naar waar het gedicht “eigenlijk over gaat”. Voor mij is het overduidelijk een oorlogsgedicht; blok 11 was namelijk een beruchte barak in Auschwitz.
  Ik zie de bloemen versus de barak als een vergelijking tussen het kwaad en de schoonheid: zelfs in een bos waar een oorlogsbarak staat bloeit nog de schoonheid in de vorm van de zevenster.

  Heb je je nog gewaagd aan Solaris korrigert?

  Groeten Roald

 2. Karin Post author

  Nee, ik ben nog niet begonnen met Solaris korrigert, weet niet of het er nog van komt. Al dat Oudnoords, Engels, Stavangerdialect en nog meer ten eerste begrijpen en dan overbrengen in een net zo hoekig middeleeuws Nederlands, Engels, Gronings ofzo?… ben benieuwd hoe jij dat hebt gedaan.

Comments are closed.