Kerst in de stressless?

Kerstkadootjes. Ik moet nog een kraag op een trui breien. En een pasgebreide muts vilten in de wasmachine. Dan slaat de kerstvrede toe.

Morgen is de avond waar al maanden iedereen naar toe stresst, kerstavond. Vandaag is het ‘kleine kerstavond’. Sommige mensen gaan zo ver dat ze het ook hebben over ‘piepkleine’ en ‘piep-piep-kleine’ kerstavond. Dat zegt wel iets over de opgeklopte verwachtingen.

Hoe vredig kan het worden met twee kleine koters? Probeer niet te veel te verwachten.
Maar als het lukt dan heb ik deze boeken in huis:

– Arto Paasilinna: Harens år, 2004. (Oorspronkelijke titel: Jäniksen vuosi, 1975, Nederlandse vertaling ‘Haas’, Arena 1993, door Maarten Tengbergen).

– Maria Parr: Tonje Glimmerdal. Det norske samlaget, 2009. Nederlandse vertaling uit 2010 (door wie??): Tonje en de geheime brief, Lannoo. Een stukje heb ik gelezen, ik durf al wel te zeggen: een geweldig jeugdboek.

– Henning Wærp: E8 Nord, 2010. Eerste roman van mijn voormalig docent Noors in Groningen, nu al jaren literatuurprofessor in Tromsø. Man met oorlogstrauma rijdt eindeloos vaak het stuk Tromsø-Nordkjosbotn en ook stukken elders in Troms die ik goed ken, onder andere het Samische Ruŋgu/ Spansdalen. Hartstikke benieuwd.

Tags:

Comments are closed.