Maansverduistering op zonnewendedag

NRK Nordnytt heeft foto’s van de maansverduistering vanaf Tromsø.
Ik zal jullie mijn foto’s besparen (note to selv: koop nou eindelijk eens een statief!)

Omdat de aarde de tussen de zon en de maan stond, waren zon en maan allebei te zien. In elk geval bij heldere hemel, voor mensen die ten zuiden van de poolcirkel wonen. Knut Jørgen Røed Ødegaard legt het nog eens goed uit op zijn Astrologieblog (Noors).

En die zon, die gaat dus weer langzaam onze kant op. Goeie reis zon, tot 6 februari!
Ik wilde een Engelse kerstcake bakken. Rijkelijk laat, hij kan nog maar een paar dagen ‘rijpen’. Ook blijkt het onmisbare onderdeel sukade uitverkocht in alle drie de supermarkten in het dorp. Dus heb ik maar ‘apsikat’ gebruikt, gekonfijte sinaasappelschilletjes. Mocht dat geen succes zijn, dan hebben we een nieuwe kans bij de zonnekoekjes op ‘zonnedag’.