Isogaisa: sjamanen-topontmoeting

De gemeente Målselv heeft het op veel manieren moeilijk. Maar dit weekend zal onze buurgemeente vast naar een hoger spiritueel niveau worden getild. Sjamanen en sjamanisme-geïnteresseerden uit alle hoeken van de wereld komen bijeen. Europa, Zuid-Amerika. Het accent ligt wel op Samische spiritualiteit. Bekende Samische sjamanen als Ailo Gaup en Eirik Myrhaug zijn van de partij. En -bijzonder- ook ‘noaiden’ van het Russische schiereiland Kola.
‘Isogaisa’ is de naam van het festival. Zo heet een hoge en moeilijk te bereiken berg op de grens van Bardu en Målselv. Het is ook de titel van het mooie lied van Vømmøl Spellmannslag dat je hoort bij dit filmpje.

De persoon vraagt aan een trolvrouw wat de zin van het leven is. Ze wijst met haar stok en antwoordt:

‘Zie Isogaisa
en daarna sterf
Ga Saggemoeren.’

Vind jouw Isogaisa, iets wat groter is dan jij, dat was de reden voor sjamaan en organisator Ronald Kvernmo om juist deze naam te kiezen. En het is natuurlijk ook gewoon een prachtig woord.

Vrijdag begint het met een seminar over Samische traditionele geneeswijzen versus de academische geneeskunde in de psychiatrie. Ailo Gaup en twee wetenschappers houden lezingen en gaan in discussie met het publiek van hoofdzakelijk werkers in de gezondheidszorg.

Er zijn allerlei workshops, tentoonstellingen en een markt met diverse mensen die hun alternative waren of diensten verkopen.
Zaterdagavond is er een ceremonie met de wereldtrommel. Deze trommel reist over de hele wereld om aandacht te vragen voor de kritieke toestand van Moeder Aarde. Volgende stop is Nederland.
Meer over het festival: Isogaisafestival (Engels)

Tags: , ,

Comments are closed.