Riddu: Mari Boine meets Zanzibar

Het openingsnummer, 'een liefdesverklaring aan Riddu en heel Sápmi'Foto Karin Swart-Donders.

Het openingsnummer, 'een liefdesverklaring aan Riddu Riđđu en heel Sápmi''. Åpningssangen, 'en kjærlighetserklæring til Riddu Riđđu og hele Sápmi'


Op Riddu Riđđu trad zaterdagavond Mari Boine op met twee musici uit Zanzibar: Matona/Mohammed Issa Haji (viool/oud), Rajab Suleiman (qanun). Hieronder van de persconferentie voor het concert. Vertaling misschien later.

– Jeg gleder meg veldig hver gang, sier Mari Boine. Boine er nettopp tilbake fra noen sterke konsertopplevelser i Baskerland og en konsert i Oslo. Hun har så vidt rukket å sove før hun skal opptre på Riddu Riđđu med band og to musikere fra øya Zanzibar.
Hun synes at hun og festivalen har vokst sammen.
– Vi begynte i det små og har blitt større og større. Jeg har alltid følt meg hjem, det er en fin stemning her. Alle må synes det er flott å komme hit. Det er en av de få festivalene hvor ufolksartister blir synlig. Og det er en viktig arena for de unge som kommer.

Mari Boine-concert op Riddu 2010. Foto Karin Swart-Donders.

Finnmark møter Zanzibar
I vinter ble Boine kjent med Matona/Mohammed Issa Haji og Rajab Suleiman fra Zanzibar som spiller tradisjonsmusikk, taarab, med afrikanske, arabiske og indiske innslag. Og det viste seg å passe bra med musikken fra Finnmark.
– Det er en veldig fin opplevelse når musikk som er fra ulike deler av verden går så fint sammen. Det blir fint å dele det med publikum og se om de liker det like mye som jeg, sier Boine.

Publikum under Mari Boine-konserten op Riddu. Foto Karin Swart-Donders.

Nye ideer
Ellers vil hun begynne med en plate på engelsk, noe hun lenge har hatt lyst å gjøre. Også drømmer hun om å jobbe med opera.
– Jeg tror at det samiske publikum begynner å bli lei meg- men her tror jeg de er glad i meg.
Jeg har lyst å prøve nye ting, disse ideene jeg har, se hva som skjer. Hvorfor skal jeg gjøre det folk forventer?

Mari Boine met de musici uit Zanzibar

Mari met Rajab (l) en Matona. Mari med Rajab (t.v.) og Matona. Foto Karin Swart-Donders.

Tags: ,

Comments are closed.