Festival Kuststormpje

Nog een kleine maand. Dan gaat voor de negentiende keer festival Riddu Riđđu van start. Oorspronkelijke volkeren van de hele wereld ontmoeten elkaar daar in Kåfjord/ Gáivuotna, tijdens concerten, seminars, films, debatten, of gaan gewoon samen barbecuen.
Onder de artiesten zijn dit jaar Wimme, Mari Boine komen en de toearegband Tinariwen met ‘woestijnblues’. De Wepsen, een klein inheems volk in het zuiden van Karelen in Rusland, zijn het noordelijke volk van het jaar op het festival.

Trampolinespringen onder Riddu Riđđu 2006, foto Marius Fiskum.

Trampolinespringen onder Riddu Riđđu 2006, foto Marius Fiskum.

Het festival wordt steeds groter en kreeg vorig jaar van de minister voor het eerst status van ‘knooppuntfestival’. Maar het begon ooit heel klein, als initiatief van een paar jongeren in het zee-Samische Kåfjord/ Gáivuotna. Volgens de site van het festival begon het allemaal op oudjaarsavond 1991: Kleine storm aan de kust (Noors). Jongeren gingen zich, mede als gevolg van het Altaconflict, afvragen: Waarom hebben ze ons de Samische taal afgepakt? Waarom verbergen wij onze zee-Samische identiteit en geschiedenis? Waarom schamen we ons? Er werd een jongerenbeweging opgericht zich bezighield met Samepolitieke vragen in Kåfjord waar de tegenstellingen scherp waren. Het festival werd een arena voor zulke vragen.

Riddu Riđđu 2009 was nat.

Nat was Riddu Riđđu 2009.

Hier een mooi artikel van een antropoloog over de geschiedenis van het festival, in het Noors: Klein dorpje in het noorden van Troms centrum voor oorspronkelijke volkeren van de hele wereld