Yohan en Pepper op reis

Yohan en Pepper

Yohan en Pepper zijn vriendjes

Een van de hoofdrolspelers woont hier en veel van de opnamen zijn gemaakt in de Polar Zoo. Daarom was hier in Bardu de première van de film Yohan Barnevandrer. (Bijna dan, na de echte landelijke première gisteren en twee voorpremières).

Hoewel de betreffende acteur inmiddels uit zijn winterslaap is ontwaakt was hij er niet om de felicitaties in ontvangst te nemen.
Men durfde het misschien toch niet helemaal aan, zo’n een jaar oude beer in een zaal vol kinderen.

De regisseuse en de producer waren er wel. Vol lof waren ze over de Polar Zoo en het Bardu-volk in het algemeen. En dat ze graag terugkomen. Kijk, dat horen we nou graag.

Yohan is een familiefilm over de zogenaamde ‘barnevandrere’ (kindzwervers) in het zuiden van Noorwegen.
De armoede was groot in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Elke lente trokken kinderen uit arme boerenfamilies naar rijkere boerderijen in de provincie Aust-Agder om het zomerseizoen daar te werken. 150-200 kilometer te voet door een ruig landschap. De kinderen, sommigen nog maar zeven jaar, kregen bijvoorbeeld werk in de stallen. Of als herder, de kudde beschermen tegen wolven en beren. Sommige kinderen werden goed behandeld, anderen helemaal niet. Veel van deze vroeg volwassen geworden harde werkers emigreerden naar Amerika zodra ze geconfirmeerd waren. Deze film is gebaseerd op de levensverhalen van twee zulke inmiddels hoogbejaarde mannen in de VS.
Trailer van Yohan

Kennen jullie Kamilla en de dief nog? Met een springerige Morten Harket, destijds (in 1988/89) mijn grote idool. Deze film is van dezelfde regisseuse en dezelfde filmmaatschappij, Penelope Film. Ook deze keer doen er bekende artiesten mee, waaronder natuurlijk weer de onvermijdelijke Alexander Rybak met zijn fiedelediedel als lid van een groep zigeuners. Maar gelukkig is Morten Harket daar dan de leider van. Ook bijna hoogbejaard maar nog steeds de moeite waard.

Tags: , ,

Comments are closed.