Stofzuigerstad Tromsø leert blazen

Het clownsbroekenteam is tot de halve finale curling doorgedrongen . Hoe ver zou het stad-en-land-team komen bij het onderdeel ‘decentraliseren’? Nu zuigt Tromsø.

Weer minder mensen, behalve in Tromsø
Soms lijkt het of de stad Tromsø zichzelf ziet als het centrum van een curlingbaan en denkt dat de bewoners van de ‘districten’ niets liever willen dan zichzelf zo snel mogelijk naar het midden van het ‘huis’ laten glijden.

En dat is nog waar ook, een beetje. Alweer is de bevolking van Tromsø flink toegenomen, voornamelijk omdat mensen uit de districten naar de stad verhuizen. In de meeste andere gemeenten in de provincie neemt de bevolking weer eens af. Daar waar de bevolking toeneemt komt dat veelal door immigratie.

Centraliserings-irritatie
Tegelijk vallen mensen buiten de stad steeds meer over die centraliseringsdrift. De provincie besloot in december de ‘videregående skole’ in Skånland te sluiten, als eerste van misschien meer, terwijl de scholen in de stad ongemoeid blijven. Dit tot groot protest van leerlingen, leraren, ouders en anderen. Want met een school verdwijnen ook banen en mensen. Raad eens waarheen?
Nu is er sprake van dat Troms Sportbond naar Tromsø gaat terugverhuizen na twintig jaar in de ‘wildernis’ van Bardufoss. Tot woede van sporters in de provincie. Hoezo, wordt er soms alleen in Tromsø gesport?

Stofzuigerstad
De hoofdredacteur van Troms Folkeblad voelde de stemming goed aan met zijn redactioneel commentaar ‘Tromsø zuigt’ op 29 januari: Tromsø suger.
Henriksen komt met een hele rij voorbeelden van hoe de stad overheidsbanen naar zich toetrekt, bezuinigt op vervoer in de districten, scholen sluit, en vervolgens moord en brand schreeuwt als een bedrijf of overheidsinstelling zich voor de verandering toch eens ergens anders vestigt, in Finnsnes bijvoorbeeld. Districts-Troms heeft de de stad altijd gesteund, bijvoorbeeld bij de oprichting van de universiteit en toen er sprake was van olympische winterspelen in Tromsø in 2018, zegt Henriksen, maar Tromsø laat nu de districten vallen als een baksteen.

Decentraliseringsdebat in het centrum
Meer dan honderd reacties kwamen er binnen op Henriksens commentaar. Steunende en kritische. Een lezer merkt bijvoorbeeld op:
– De groei in de grootste provinciesteden is zelfs minder in Noorwegen dan in andere Europese landen. (…) Tromsø levert al veertig jaar sleutelpersoneel aan de gemeenten in Noord-Noorwegen, het huidige landsdeel is ondenkbaar zonder die bijdragen. Natuurlijk heeft de stad daarop verdiend, maar hij betaalt ook een prijs met hoge huizenprijzen, verkeersproblemen, sociale problemen (sommige geïmporteerd uit de rest van het landsdeel) en een voortdurend gebrek aan scholen en creches.

Vorige week had gedeputeerde Pia Svensgaard (Ap) de burgemeesters van alle vijfentwintig gemeenten in Troms op bezoek. Ze had uitgenodigd tot een debat over samenwerking tussen stad en provincie. In het Polarmiljøsenteret vlak tegenover het Provinciehuis, precies op de Tromsø-middenstip. Een ironie die Steinulf Henriksen, ook een van de sprekers, niet ontging.

Een constructieve ontmoeting vonden de deelnemers het. Voortaan willen ze wel twee keer per jaar zo’n debat. Wie weet leert Tromsø nog eens een bal rollen naar het district’huis’.
Terwijl we wachten op de halve finale curling, hoopt Tromsøburgemeester Arild Hausberg (Ap) in elk geval dat stad en land ‘Noordnoors wereldkampioen in samenwerking’ worden.