Het licht gaat uit

‘Want wij staan samen
bij muziekshow en sport
Dus wordt in de zomer
op het Tromsnieuws gekort
Wij doen het licht uit
zo’n district is te duur
Daar gebeurt toch nooit wat
doe uit dat vuur!’

Terwijl de skispringers het olympische vuur aansteken maken wij ons hier in het noorden zorgen. Gaan we vanaf juni alleen nog de hele dag ‘badetemperaturen’ in de Oslofjord op de radio horen?

Vijfhonderd uur olympische winterspelen (dank aan Onze Taal voor correcte spelling) zendt de nationale omroep NRK uit. Bovendien is er de grootse finale van het Eurovisie Songfestival, 29 mei in Oslo. Dat kost allemaal geld, veel geld. Nu moet de NRK 95 miljoen kronen bezuinigen. Dat gebeurt door in de zomer acht weken flink te korten op het regionale radio-en tv-aanbod in alle dertien districten.

– De NRK heeft over veel controle, maar we wisten niet dat de vioolspeler (Alexander Rybak, Eurovisie Songfestivalwinnaar 2009, red.) zou winnen. Ik wil in herinnering brengen dat een minister vond dat de natie voor die oppepper zou betalen. Nu is echter de boodschap dat we het binnen ons gewone budget moeten houden. Dat zegt Pål Hansen, de regiodirecteur van NRK Troms en Finnmark, tegen de krant iTromsø.

Slechts een klein gedeelte van de besparingen, 250 000 kronen, wordt bij Troms en Finnmark gelegd. Maar het heeft grote gevolgen voor het nieuwsaanbod en roept dan ook veel reacties op. Het is waanzin volgens de ‘leder’ in iTromsø.

Tags:

Comments are closed.