As the Sun goes toward you

Tautacho Muhuawits trommel, een geschenk aan de Oskal-familie. Foto Karin Swart-Donders.

Tautacho Muhuawits trommel, een geschenk aan de Oskal-familie. Foto Karin Swart-Donders.


– Quellmeh (May this please you) for it is an Honour for me to begin to know you. Meta Tantay (Walk in peace my Relatives).
Tautacho Muhuawit, een lid van de Chumash- Ohlone- en Zapotec-indianenstammen in California en Mexico, voelt verwantschap met de Oskalfamilie na het zien van de film Reindrift i kamp/ Reindeer at war . Daarom maakte hij een traditionele trommel, die onlangs plechtig werd overhandigd in de gamme van de familie in het Takelvdalen.

De film gaat over de strijd van de rendierhouders tegen verschillende actoren die hun weidegronden stukje bij beetje ‘opeten’. Vooral Defensie (Forsvaret) die een weg wil aanleggen tussen de beide schietterreinen die nu al in de weidegronden liggen. En de toeristattractie Myrefjell waarvoor ook weidegrond moet wijken. Uiteindelijk neemt de familie genoegen met 12 miljoen kronen vergoeding, maar vraagt zich af of het met hen net zo zal aflopen als met de indianen.

Muhuawit schrijft verder:
– Through the rhythm of the drum our Heart connects with the Earth Mother. The energy which is created presents the fire of the Universe, which we all have within us. This is known as the Heart. Our Sun of the Universe is the Fire of our Heart.
De familie kreeg ook een CD met zang onder begeleiding van trommelslag. Ole Mathis Oskal is niet verbaasd dat de muziek lijkt op joik. Samisch en Indiaans sjamanisme vertonen veel overeenkomsten volgens hem.
– We zijn allemaal afhankelijk van de natuur. Die is het leven, de bron van voedsel, onze existentie.

Tags: ,

Comments are closed.