Voorspellingen voor 2009

1. Het is 150 jaar geleden dat Knut Hamsun werd geboren. Daar zal het hele land, maar vooral de provincie Nordland waar hij een groot deel van zijn leven woonde, veelvuldig bij stilstaan. Hamsun zou een deel van zijn Nobelprijsbekroonde werk Markens Grøde (Hoe het groeide) hier in Bardu hebben geschreven. Reken maar dat we daar nog meer van horen.
2. Van 9 tot 26 maart komen soldaten uit ongeveer 20 landen, waaronder Nederland, meedoen aan de grote militaire oefening Cold Response hier in Midt-Troms. Afzien in de kou, leren samenwerken en smullebullen van de Noorse keuken (vispudding enzo).
3. Riddu Riddu in Kåfjord is misschien het grootste en beste oervolksfestival ter wereld. En het wordt alleen maar groter, en beter hopelijk.
Dit jaar van 15 tot 19 juli.
4. Nils Gaups geweldige film over de Kautokeino-opstand komt eindelijk ook in Nederland uit. Hoop ik.