Nationaal park

Er komt een nationaal park hier in Bardu, als het aan de gemeente ligt. ‘Rohkunborri Nasjonalpark’ moet het heten, naar een karakteristieke hoge berg in het gebied.
Het idee is dat de unieke natuur bewaard blijft voor natuurliefhebbers (onder anderen), terwijl ook de rendierhouderij kan blijven bestaan. Dat wil men bereiken door bijvoorbeeld het rijden met sneeuwscooters en terreinwagens (in de zomer) te beperken. Maar de Zweedse Samen die rendier-weidegrond hebben in bijna het hele voorgestelde gebied, zijn tegen.
(`Zweedse Samen`is maar een rare uitdrukking- zij gebruikten het gebied lang voordat er hier staatsgrenzen waren.)
Wij moeten wel moderne vervoersmiddelen gebruiken in hun beroep, zeggen ze. Een beroep dat je niet kan volhouden als je voor alles een vergunning moet aanvragen.
Maar de kritiek is fundamenteler. Vice-voorzitter Ardis Ronte Eriksen in de Noorse Samische vereniging Hinnøy en omgeving ageert vooral tegen de gedachtengang van de overheid.
– Een traditionele beroepsgroep gelijkstellen met de behoefte die de moderne mens heeft om rond te wandelen in ongerepte natuur. Een flinke belediging aan het adres van traditionele Samische beroepen. Dat sommigen denken dat iets ‘wildernis’ is waar anderen al honderden jaren werken en wonen.

Tags: ,

Comments are closed.